BIO
ENG
Antoni Miralda was born in Terrassa (Barcelona) in 1942. After spending two years in Paris and two in London, in 1966 he settled in the French capital until 1972, when he moved to New York. He currently lives between Miami and Barcelona. In the sixties, with the so-called ‘Paris Catalans’ (Joan Rabascall, Jaume Xifra, Benet Rossell and Dorothée Selz) he organised a series of happenings or collective rituals around ceremonial food from the perspective of colour and symbolism. Initially in collaboration with Dorothée Selz, and from 1972 with the museum keeper and chef Montse Guillén, he made food the object of his artistic work.
Over the years, he has created large installations in a non-conformist language that is lively, baroque and kitsch and which brings art to life. In major works like Honeymoon Project, a symbolic marriage between the statue of Columbus in Barcelona and the Statue of Liberty in New York, he uses a universal activity such as food to carry out a deconstruction of prejudices in a world that is already global. Many of his works promote collective participation in a context of play and partying.
His gastronomic ethnology has received widespread international recognition. Since 2000, Miralda has focused on the FoodCulturaMuseum, an archive of multiple projects based on research and reflection around food diversity and its relation to the cultures of the world. Based in Miami and Barcelona, he explores and disseminates food culture through audiovisual material, music, books, furniture and all types of documents.
CAT
Antoni Miralda va néixer a Terrassa (Barcelona) el 1942. Després d’una estada de dos anys a París i dos a Londres, el 1966 es va instal·lar a la capital francesa fins al 1972, any en què es va traslladar a Nova York. Actualment viu entre Miami i Barcelona. En els anys seixanta, juntament amb els anomenats «catalans de París» -Joan Rabascall, Jaume Xifra, Benet Rossell i Dorothée Selz-, va muntar una sèrie de happenings o rituals col·lectius entorn del cerimonial del menjar a partir del color i el seu simbolisme. D'entrada amb Dorothée Selz i, des del 1972, amb la conservadora i gastrònoma Montse Guillén, va fer del menjar l'objecte del seu treball artístic.
Amb els anys ha desenvolupat grans instal·lacions amb un llenguatge inconformista, festiu, barroc i kitsch que acosta l'art i la vida. En projectes destacats com Honeymoon Project, un enllaç simbòlic de l'estàtua de Colom de Barcelona amb l’estàtua de la Llibertat de Nova York, se serveix d'una activitat universal com el menjar per dur a terme una deconstrucció de prejudicis en un món ja global. Moltes de les seves obres promouen la participació col·lectiva i el joc i la festa.
La seva etnologia gastronòmica li ha suposat un ampli reconeixement internacional. Des del 2000, Miralda s'ha centrat en el FoodCulturaMuseum, un arxiu de projectes múltiples basats en la recerca i la reflexió sobre la diversitat gastronòmica i el seu vincle amb les cultures del planeta. Amb seu a Miami i a Barcelona, explora i difon la cultura del menjar mitjançant audiovisuals, música, llibres, mobles, objectes i tota mena de documents.
ESP
Antoni Miralda nació en Terrassa (Barcelona) en 1942. Tras una estancia de dos años en París y dos en Londres, en 1966 se instaló en la capital francesa hasta 1972, año en el que se trasladó a Nueva York. Actualmente vive entre Miami y Barcelona. Ya en los años sesenta, junto a los llamados «catalanes de París» -Joan Rabascall, Jaume Xifra, Benet Rossell y Dorothée Selz-, realizó una serie de happenings o rituales colectivos en torno al ceremonial de la comida a partir del color y su simbolismo. Primero en colaboración con Dorothée Selz y, desde 1972, con la conservadora y gastrónoma Montse Guillén, hizo de la comida su objeto de trabajo artístico.
Con los años ha desarrollado grandes instalaciones con un lenguaje inconformista, festivo, barroco y kitsch que acerca el arte a la vida. En proyectos destacados como Honeymoon Project, un enlace simbólico de la estatua de Colón de Barcelona con la estatua de la Libertad de Nueva York, se sirve de una actividad universal como la comida para llevar a cabo una deconstrucción de prejuicios en un mundo ya global. Muchas de sus obras promueven la participación colectiva y el juego y la fiesta.
Su etnología gastronómica le ha supuesto un amplio reconocimiento internacional. Desde el año 2000, Miralda está centrado en el FoodCulturaMuseum, un archivo de proyectos múltiples basados en la investigación y la reflexión en torno a la diversidad gastronómica y su vínculo con las culturas del planeta. Con sede en Miami y en Barcelona, explora y difunde la cultura de la comida mediante audiovisuales, música, libros, muebles, objetos y todo tipo de documentos.